Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите

...
Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите
Коментари Харесай

Ще има карантинирани, които няма да могат да гласуват

Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите (четвъртък, петък и събота), както и в деня на вота, няма да могат да гласоподават. Това заяви представителят на Централната изборна комисия Димитър Димитров Димитров.

По думите му  " има и проблеми с хора, карантинирани на адреси, разнообразни от сегашния и непрекъснатия им. Те също няма по какъв начин да гласоподават, в случай че не са подали заявление до 20 март. "

Омбудсманът Диана Ковачева вече изпрати писмо до Централната изборна комисия (ЦИК), в което упорства да се позволи казусът с правото на избор на лица, които са карантинирани на адрес, друг от техния непрекъснат или сегашен.

Кандидатите за народни представители са 6895, което значи, че за всяко депутатско място ще се състезават близо 30 души.

В 9398 секции в страната ще има машини за гласуване. 409 са преносимите секции за хора с увреждания, а най-малко 88 ще бъдат разкритите секции в коронавирус отделенията на лечебните заведения.

Говорителят на ЦИК изясни, че назначението на секционните комисии става по предложение на политическите партии, като те са призовани да не се самоограничават и да оферират всички, които са изкарали вируса, които са доброволци. 

Техническите лица и водачите, които ще обслужват транспортната скица и логистиката по разполагането на машините и урните са 2450. Те са тествани от Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и ДАНС, за да няма подозрения в тяхната надеждност.

Медиите, които са акредитирани да отразяват изборния ден са 35. Сред тях има и пет международни - Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Англия и македонският Канал 5.

Димитров отправи зов към медиите да не разгласяват резултати. " Това е голям проблем в изборния ден - да се откриват нарушавания на възбраните за пропаганди за изборния ден. На последните европейски избори са издадени доста огромно число актове - с санкция до 2 000 лева, поради което са писани непрекъснато отчети за нарушавания ", изясни Димитров.

Пет социологически организации ще работят по правенето на екзитпол. 

Регистрирани са 28 организации, които ще следят изборите, упълномощени са 3401 наблюдаващи, някои към момента нямат уверение, защото не е открито, че не са в спор на ползи, регистрира Димитър Димитров. 5 социологически организации ще са на изхода на екзит пол, регистрирани са 1400 чиновници из секциите в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР